Z důvodu probíhajících stavebních prací je vstup pro rybáře od 1.11.2023-27.3.2024 zakázán. Děkujeme za pochopení. Kemp Merkur je pro veřejnost UZAVŘEN do 27. 3. 2024/ dotazy prosím pište na kemp@pasohlavky.cz - preferujeme e-mailovou komunikaci na kterou reagujeme v nebližším možném termínu.

Cyklostezka kemp Merkur

Cyklostezka kemp Merkur

Vedení trasy: Pasohlávky – Strachotín – Dolní Věstonice – areál Rybníkářství Pohořelice (odbočka do Pasohlávek) – Brod nad Dyjí – Pasohlávky

Charakteristika:
Cyklotrasa kolem kempu Merkur má dvě varianty – delší zeleně značený okruh má celkovou délku 27,5 km a kratší červený okruh má 15,5 km. Okruhy jsou vedeny po asfaltových silnicích a polních cestách převážně v nenáročném rovinatém terénu a jsou snadno sjízdné na silničních, trekkingových i horských kolech.

Popis:
Společný výchozí bod se nachází za silnicí E461 Brno-Mikulov-Vídeň naproti vjezdu do kempu Merkur. Zde také najdete mapu obou cyklotras. Po panelové cestě a staré mušovské silnici přijedete k hrázi střední nádrže a budete pokrčovat vlevo po cestě s hrubším asfaltovým povrchem. Napravo uvidíte na jednom z ostrůvků stojící kostel sv. Linharta připomínající zatopenou obec Mušov. Kolem přírodní památky Betlém přijedete k další přírodní památce – Dolnímu Mušovskému luhu – chránící zbytek lužního lesa na soutoku Jihlavy a Svratky. Napravo uvidíte umělé ostrovy v prostoru bývalého soutoku řek Jihlavy a Svratky vybudované v rámci ekologizace Novomlýnských nádrží. Cyklotrasa pokračuje po mostě přes řeku Jihlavu a pochvíli přes další most přes řeku Svratku. Za mostem pojedete doprava a dále po hrázi po horší asfaltové cestě a okolo Strachotínského rybníka, který vám zůstane po levé ruce. Přijedete k silnici a odbočíte vpravo na hráz mezi střední a dolní nádrží. Po ní se vydáte směrem na Dolní Věstonice. Před obcí vaše trasa sjíždí ze silnice a pokračuje po hrázi vpravo. Po pravé straně uvidíte ostrovy – pozůstatek významného slovanského pohřebiště Na pískách. Po hrázi dojedete do areálu Rybníkářství Pohořelice. Trasa tady z hráze odbočuje vpravo na frekventovanou komunikace E461 Mikulov – Brno a po chvíli se rozděluje. Malý, červený okruh pokračuje dále rovně po silnici E461 přes hráz mezi horní a střední nádrží a vrací se do výchozího bodu obou tras. V silničním úseku je třeba vzhledem k hustému provozu dbát zvýšené opatrnosti. Velký zelený okruh pokračuje vlevo přes Dunajovický potok, a dále po polních cestách kolem horní, nebo též Mušovské nádrže. Přes další můstek pokračujte vpravo až k čerpací závlahové stanici a rovně směrem k Brodu nad Dyjí. Trasa před obcí odbočuje vpravo a pokračuje po silnici přes hráz a dále do Pasohlávek. K výchozímu bodu můžete dojet třemi cestami. Buď budete pokračovat po silnici směrem ke křižovatce Brno-Mikulov-Ivaň a vrátíte se kolem mušovských vinných sklepů, nebo můžete odbočit za hřbitovem vpravo kolem chatové osady a po pobřeží dojet do kempu Merkur – zadní brána (neubytovaní musí uhradit vstupné). Třetí možností je vydat se za hřbitovem doleva a po 500m vpravo kolem větrolamů do broskvoňových sadů. Na konci větrolamu odbočíte vlevo na vrch Hradisko k vodárně a odtud po nezpevněné komunikaci dolů kolem vinic. Odměnou vám bude pěkný výhled na Novomlýnská jezera a Pálavu.

Máte dotaz? Potřebujete rezervaci termínu?  Pište na Ke komunikaci použijte e-mail. Na e-maily odpovídáme do 48 hodin, děkujeme za pochopení.